Valet 2022

Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Här får du tips på webbsidor med lättläst information om valet.

Demokrati

FUB arbetar för att barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning eller intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv. De har en webbsida som handlar om demokrati och valet 2022.
Demokrati – fub.se

Mitt Val

Mitt val är ett projekt som handlar om demokrati och politik. Studieförbundet Vuxenskolan och Riksförbundet FUB har tagit fram en webbsida där de har skapat olika aktiviteter för personer med intellektuell funktionsnedsättning om att rösta, om de olika valen i Sverige och om att säga sin åsikt.
mittval.nu

Partiledarsamtal

Under mars och april arrangerade organisationen Funktionsrätt Sverige en serie samtal med partiledarna för våra riksdagspartier. Du kan se filmerna med partiledarsamtalen på youtube. Centerpartiet deltog inte. Samtalen tolkas på teckenspråk och har långsam undertext. 
Partiledarsamtal om funktionsrätt – funktionsratt.se

Så här röstar du - en valfilm

Halmstad kommun har tagit fram en tydlig film om hur det går till att rösta, från att röstkortet kommer i brevlådan till hur det går till på valdagen.
Så här röstar du – youtube.com

Tidningen 8 sidor

Tidningen 8 sidor har gjort en valbok på lätt svenska. Den förklarar vad demokrati och politik är. Den beskriver vad partierna tycker i olika frågor, hur det går till i vallokalen och vad som händer efter valet, när rösterna är räknade. Alla väljare är politik på lätt svenska.
Valet – 8sidor.se  
Valskola – 8sidor.se (pdf)  

Tillgängliga val

Myndigheten för delaktighet (MFD) har en webbsida som handlat om stöd för att göra det möjligt för fler att delta i allmänna val.
Tillgängliga val – mfd.se

Valmyndigheten 

Valmyndigheten är ansvarig för information om valen. De har information om valet på lättläst med uppläsning, på teckenspråk och på andra språk. 
val.se

Senast ändrad 2024-01-22

Informationsansvarig: Pia Jakobsson