- Bostad
- Broschyrer om samhällets stöd
- Ekonomiskt stöd och bidrag
- Fritid, kultur och motion
- Föreningar och intresseorganisationer
- Hjälpmedel
- Hälso-, sjuk- och tandvård
- Nyanlända
- Resa med funktionsnedsättning
- Stöd i arbetslivet
- Stöd i vardagen
- Tolk, kognitivt stöd och kommunikationsstöd
- Webbkurser om samhällets stöd
- Vuxenutbildning
- Vuxna
- Befintlig sida: Hedersrelaterat våld
Hedersrelaterat våld och förtryck
Personer som är särskild utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck är till exempel personer med en intellektuell funktionsnedsättning samt personer som lider av svår psykisk ohälsa.
Hedersrelaterat våld
Hedersrelaterat våld och förtryck utövas för att bevara eller återställa familjens, släktens eller gruppens heder. Kontroll av flickors och kvinnors sexualitet anses central för att bevara hedern, men även pojkar och män kan utsättas för detta våld.
Personer med intellektuellt funktionshindrade är en speciellt utsatt grupp. Funktionshindret kan anses som en skam i familjen. Det kan till exempel leda till att familjen försöker dölja funktionshindret genom ett tvångsäktenskap.
Hedersrelaterat våld och förtryck - Kunskapsguiden
Hedersrelaterat våld och förtryck - Socialstyrelsen
Särskilt utsatta och sårbara grupper
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) arbetar på regeringens uppdrag med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
De har en webbplats som heter hedersfortryck.se. Webbplatsen är till för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. De har också en nationell stödtelefonen till yrkesverksamma samt personer som arbetar ideellt. på nationell, regional och lokal nivå.
Personer med en särskild utsatthet som till exempel personer med en intellektuell funktionsnedsättning samt personer som lider av svår psykisk ohälsa. Det kan bero på att dessa personer är mer beroende av anhöriga, vilket gör att det blir svårare att berätta om situationen och söka hjälp. Det kan även vara att de anhöriga inte ger de praktiskt stöd så som att skjutsa till kompisar, anmäla till aktiviteter och söka LSS-insatser. Det kan också vara att personen ingår äktenskap utan att egentligen förstå vad det innebär.
hedersfortryck.se
Särskilt utsatta och sårbara grupper – hedersfortryck.se
Ideella organisationer – hedersfortryck.se
Rädda barnen
Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om kontroll, begränsningar, våld eller tvång. Det är en kränkning av barn och ungas rättigheter som kan skapa trauman och såväl psykiska som fysiska men för den som drabbas.
Om hedersförtryck - raddabarnen.se
TRIS
TRIS, som står för Tjejers Rätt i Samhället, är en förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.
De har gett ut publikationen "Ingen ska bli gömd och glömd" som är en lättläst bok om hedersrelaterat våld och intellektuell funktionsnedsättning.
tris.se
Ingen ska bli gömd och glömd - tris.se