Tillgängliga museer och upplevelser i Stockholm för dig med funktionsnedsättning

De flesta museer är tillgängliga för dig med funktionsnedsättning. Det gäller även för flera upplevelser, till exempel Bodyflight och Gröna Lund.

Abba the museum

Abba the museum har handikapparkering, hiss till varje våningsplan, audioguide, ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent har fri entré.
Besök oss – abbathemuseum.com

Arkitektur- och designcentrum

Arkitektur- och designcentrum har handikapptoalett, handikapparkering, hörselslinga i olika delar av museet, som är byggt i ett våningsplan och tillgängligt för rullstolar.
Tillgänglighet – arkdes.se

Armémuseum

Armémuseum har handikapparkering, är tillgängligt för rullstolar, har anpassade visningar för personer med synnedsättning och visningar på teckenspråk. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Tillgänglighet – armemuseum.se

Artipelag

Artipelag är en konsthall på Värmdö, 20 minuter från centrala Stockholm. I anslutning till konsthallen finns Sveriges längsta tillgängliga strandpromenad i skärgårdsnatur. De har även hiss mellan samtliga våningsplan, handikapptoaletter, inga hindrande trösklar i huset.
Praktisk information – artipelag.se

Bodyflight 

Bodyflight eller inomhusfallskärmshoppning är en luftstråle i en glaskammare som ger samma känsla som att kasta sig ut från ett flygplan, men i en säkrare miljö. Lokalerna är anpassade med handikapptoalett och det finns parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning. 
FAQ –bodyflight.se 

Dansmuseet

Dansmuseet har handikapptoalett och är tillgängligt för rullstolar.
Tillgänglighet – dansmuseet.se

Ekonomiska museet

Ekonomiska museum har handikapparkering, handikapptoalett, en hörsal med hörselslinga och utställningar kan nås med rullstol. Ledarhundar är välkomna till museet.
Tillgänglighet – ekonomiskamuseet.se

Etnografiska museet

Etnografiska museet har handikapptoalett, handikapparkering, en hörsal som är utrustad med hörselslinga och visningar på teckenspråk. Ledarhundar är tillåtna och alla utställningar nås med rullstol.
Tillgänglighet – etnografiskamuseet.se

Forum för levande historia

Forum för levande historia är en myndighet med uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.De har fri entré till utställningar, bibliotek och seminarier.
Besök oss & tillgänglighet – levandehistoria.se

Fotografiska

Fotografiska har handikapptoalett och hiss till alla våningsplan.
Besök – fotografiska.com

Gröna Lund

Gröna Lund har handikappanpassade toaletter och möjlighet finns att boka en femkampsvärd som kan teckenspråk. Ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré. Många attraktioner och restauranger är tillgängliga för rullstolar.
Tillgänglighet – gronalund.com

Hallwylska museet

Hallwylska museet har visningar på teckenspråk och lättlästa texter. Museet är inte anpassat för personer med rörelsenedsättning.
Tillgänglighet – hallwylskamuseet.se

Handicat​

Stiftelsen Handicat är en ideell stiftelse som har dag-, weekend- och veckoseglingar för personer med funktionsnedsättning (rörelse-, syn-, hörsel- eller intellektuell funktionsnedsättning). 
handicat.se

Historiska museet

Historiska museet har handikapptoalett, handikapparkering, anpassade visningar för personer med syn- och hörselnedsättning, hörslinga, audioguide och hiss till alla våningsplan. Delar av museet är tillgängligt för rullstolar.
Tillgänglighet – historiska.se

Judiska museet

Judiska museet har rullstolsanpassad ingång, hiss finns mellan entréplan och utställningssal handikappanpassad toalett, ledsagare och ledarhundar har fri entré. De har ingen hörslinga eller tillgång syntolkning eller punktskrift i utställningarna, men de erbjuder anpassade visningar vid förfrågan.
Tillgänglighet – judiskamuseet.se

Junibacken

Junibacken har handikapptoalett och är tillgängligt för rullstolar.
Ett Junibacken för alla – junibacken.se

Livrustkammaren

Livrustkammaren har handikapptoalett, handikapparkering, hiss till alla våningsplan, lättläst information, audioguide och visningar på teckenspråk. Ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré och hela museet är tillgängligt för rullstolar.
Tillgänglighet – livrustkammaren.se

Medelhavsmuseet

Medelhavsmuseet utställningar nås med rullstol, hiss, Dörröppnare på samtliga dörrar och toalett för personer med funktionsnedsättning. Museets hörsal är utrustad med hörselslinga och guidesystem för hörapparatanvändare.
Tillgänglighet – medelhavsmuseet.se

Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet har stängt för flytt. Nya Medeltidsmuseet kommer att ligga i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. I väntan på det nya kan du upptäcka medeltiden med stadsvandringar, visningar av historiska rum och andra evenemang på stan och digitalt.
medeltidsmuseet.stockholm.se

Moderna museet

Moderna museet har handikapptoalett, handikapparkering, lättläst information, hörslinga, visningar på teckenspråk, syntolkade visningar med taktila hjälpmedel och är tillgängligt för rullstolar.
Tillgänglighet – modernamuseet.se

Museer för synskadade

En del museer har tagit fram audioguider för att du lättare och i din egen takt ska kunna gå runt på en utställning. Några museer har också punktskriftsguider eller andra anpassade visningar.

En audioguide är en inspelad röst som beskriver utställningen. Du lyssnar i hörlurar med en spelare som du kan låna eller hyra i receptionen på museet. När du hämtar audioguiden får du också en instruktion om hur guiden och spelaren fungerar. Hos en del museer går det att ladda ner audioguidens ljudfiler från museets hemsida. Du kan då lyssna på dem i din egen spelare.
Tillgängliga museer – srfstockholmgotland.se

Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet har handikapptoalett, handikapparkering och audioguide. Alla utställningar är anpassade för rullstolar och permobiler. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Planera ditt besök – nrm.se

Nobelmuseet

Nobel Prize Museum är ett museum där de visar filmer, unika föremål och guidade visningar om nobelpristagarna.

Nobelmuseet har handikapptoalett, handikapparkering, visningar på teckenspråk, audioguide och taktila visningar anpassade för synskadade. Museets alla lokaler är tillgängliga för rullstolar. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Tillgänglighetsguide – nobelmuseum.se

Nordiska museet

Nordiska museet har handikapptoalett, lättläst information, visningar för synskadade med taktila föremål, audioguide, en lekstuga med taktil och tillgänglig miljö för barn med särskilda behov och hiss till de våningsplan där utställningar visas. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Besök oss – nordiskamuseet.se

Paradox Museum

Med över 70 paradoxbaserade utställningsföremål och nästan alla är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
paradoxmuseumstockholm.com

Postmuseum

Postmuseum har handikapptoalett och är tillgängligt för rullstolar. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Tillgänglighet på postmuseum – postmuseum.se

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde har handikapptoalett, hörselslinga, visningar på teckenspråk och hiss till varje våningsplan.
Tillgänglighet – waldemarsudde.se

Scenkonstmuseet

​Scenkonstmuseet är tillgängligt för rullstolar och alla dörrar har dörröppnare eller öppnas automatiskt. Det finns handikapptoaletter och hiss till alla plan. Du får ta med dig din ledarhund eller signalhund. Trapporna är markerade med vitt på översta och nedersta steget och det finns förstoringsglas och ficklampor i receptionen. I konsertsalen finns en hörselslinga. Ring museet om du önskar en teckenspråkstolkad visning.
Tillgänglighet – scenkonstmuseet.se

Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet har handikapptoaletter, audioguide och guidade visningar på teckenspråk. Museet är tillgängligt för rullstolar.
Tillgänglighet – sjohistoriska.se

Skansen

Skansen har information på teckenspråk, hörselslinga, audioguide, handikapparkering och handikapptoaletter. Delar av området är tillgängligt för rullstolar. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Tillgänglighet – skansen.se

Skogstur​

Föreningen Skogstur anordnar promenader i skogsmiljö inom Stockholms naturområden. Promenaderna är anpassade för personer med funktionsnedsättning.
skogstur – facebook.com

Skärgårdsstiftelsen

Skärgårdsstiftelsen äger stora områden i Stockholms skärgård och har till uppgift att bevara skärgården för framtiden samt skapa förutsättningar för turism och friluftsliv i skärgården.

Skärgårdsstiftelsen har en tillgänglighetspolicy för marken som ägs eller förvaltas av stiftelsen.
Tillgänglig skärgård – skargardsstiftelsen.se

Stadshuset

Stadshuset har sammanfattad information i punktskrift, hiss och toalett för rörelsehindrade.
Tillgänglighet i Stadshuset – stockholm.se

Stadsmuseet

Stadsmuseet har hiss till varje våningsplan, ledarhundar är tillåtna, toalett med plats för eldriven rullstol, hörselteknisk utrustning, och kontrastmarkeringar.
Tillgänglighet på Stadsmuseet – stadsmuseet.stockholm.se

Strindbergsmuseet

Strindbergsmuseet har hiss och audioguide. Museet är inte handikappanpassat.
Tillgänglighet – strindbergsmuseet.se

Stockholms läns museum

stockholmslansmuseum.se

Sveriges Funktionshindrades Frilufts och Fiskeförening​

Sveriges Funktionshindrades Frilufts- och Fiskeförening anordnar fisketurer med anpassad båt, friluftsdagar och äventyrsläger i Norrtälje för personer med funktionsnedsättning.
sverigesfff.se

Sveriges museum om Förintelsen

Sveriges museum om Förintelsen ska bevara och föra vidare minnet av Förintelsen. Museet ska även fördjupa kunskaperna om Förintelsen och nå hela Sverige. Museet har fri entré.

Där finns parkeringsplats utanför museets entré för fordon med parkeringstillstånd för rörelsehindrade, hiss och tillgänglighetsanpassad toalett finns, huvudentrén har automatisk dörröppning, förstoringsglas och ficklampor går att låna i museibutiken. Ledarhundar och assistanshundar är välkomna.
Tillgänglighet – museumforintelsen.se

Synskadades museum

Synskadades museum är ett litet specialmuseum med samlingar om synskadades historia i Sverige.
Synskadades Museum – srf.nu

Tekniska museet

Tekniska museet har handikapptoalett, handikapparkering, en hörsal med hörselslinga och hiss mellan alla våningsplan. Ledarhundar är tillåtna och ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Förbered besöket – tekniskamuseet.se

Tekniska museet har en utställning som heter MegaMind med möjlighet att utforska och experimentera.
MegaMind – tekniskamuseet.se

Upplevelsemuseet

Där får du röra, känna, smaka och prova på olika saker som du aldrig testat förut.

Det går att vistas på museet med rullstol och ledsagare med ledsagarbevis går in gratis.
upplevelsemuseet.se

Vasamuseet

Vasamuseet har handikapptoalett, handikapparkering, hiss till alla våningsplan, lättläst information, hörselslinga, audioguide, visningar på teckenspråk och rundvandring genom museet på punktskrift. Ledsagare eller assistent i tjänst har fri entré.
Tillgänglighet – vasamuseet.se

Vikingaliv

Museet Vikingaliv är tillgängligt med rullstol, alla trappor har ledstång, finns en del taktila föremål, i entré- och butikskassa finns teleslinga.
Vanliga frågor – vikingaliv.se

Östasiatiska museet

Östasiatiska museet har handikapptoalett, handikapparkering, hiss till samtliga våningar i museet, visningar på teckenspråk, en hörsal som är utrustad med hörselslinga och visningar med taktila inslag. Ledarhundar är tillåtna.
Tillgänglighet – ostasiatiskamuseet.se

Senast ändrad 2024-05-21

Informationsansvarig: Pia Jakobsson