Motion och träning för barn med funktionsnedsättning

För barn med funktionsnedsättning finns gym och idrottshallar som är tillgängliga. Det finns även anpassade idrotts- och motionsgrupper.

Friskis & Svettis​

Friskis & Svettis har som grundidé att träning är för alla. Det finns många olika träningsgrupper som du kan välja på.
Funktionsvariation - friskissvettis.se > 

Fritidsnätet​

Fritidsnätet är en webbplats som samlar fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i Stockholms län som behöver extra stöd.
fritidsnatet.se >

Funktionell skidåkning

Funktionell skidåkning är en sektion inom Friluftsfrämjandet Lidingö som riktar sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning. De erbjuder dig som redan kan åka stående slalomskidor att utveckla din skidåkning.
Funktionell skidåkning - lidingofreeskiers.se >

FUB Stockholms fridsaktiviteter

 • Vuxengymnastik
 • Bowling
 • Barngymnastik
 • Dans för barn & ungdomar
 • Simträning för hela familjen
 • Fotboll i MIK All Stars 

Aktiviteter - fubstockholm.se >

​Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) innebär att du får recept på träning som du själv vill göra. Du kan få recept från din vårdcentral, sjukgymnast eller annan mottagning. Aktiviteterna kan till exempel vara promenad, simning, gympapass eller yoga. Du kan träna på egen hand eller i grupp. Kostnaderna betalar du själv, de ingår inte i högkostnadsskyddet
FaR - 1177.se >

Fysisk aktivitet på webben

ParaPepp

ParaPepp är digital träning som vänder sig till personer med funktionsnedsättning. På träningspassen kan du träna gympa, styrketräning och avslappning.
ParaPepp - parasport.nu >
ParaPepp - youtube.com >

Rörelsefilmer

UR play har en programserien som ger rörelseglädje och fysisk aktivitet för barn med funktionsnedsättning. Filmerna kan även användas som en fysisk aktivitet under skoldagen.
Rörelsefilmer - urplay.se >

Sittande hemträning

Motorik- och träningscenter har tagit fram en film och bildstöd på träningsövningar för dig som använder rullstol eller tränar sittande.
Sittande hemträning - habilitering.se >

Träna hemma med RG Rehab

Rekryteringsgruppen (RG) har lagt upp olika träningsövningar på deras webbsida för både stående och sittande träning. De har träningsprogram för styrketräning, konditionsträning och Tabata.
Träna hemma - rgaktivrehab.se >

Föreningen 7h ParaAlpint

Föreningen 7h ParaAlpint erbjuder Prova-på-dagar och utbildning för de som är intresserade av ParaAlpina-aktiviteter. Aktiviteterna vänder sig till medlemmar i Stockholm och Sjuhärad.

Föreningen har köpt in utrustning som till exempel Biskis, snow'kart, sit-skis och en snow-glider för stående åkning. Dessa skall kunna hyras utav föreningens medlemmar efter uppvisande av godkänd utbildning. Aktiviteterna äger rum i Ekeröbacken i Stockholm och även i Ulricehamn och Bollebygd.
7h.paraalpint.se >

Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförening

Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförenings verksamhet innebär att deras studenter får praktisk träning och handledning i att leda anpassad fysisk aktivitet för barn och ungdomar med lättare funktionsnedsättning.
GIH:s handikappidrottsförening - gih.se >

Idrott för alla

Idrott för alla är ett treårigt projekt som drivs av Riksförbundet Attention med målet att barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) ska kunna delta i idrottsverksamhet och föreningsliv.

På deras webbsida har de även:

 • film om idrott och NPF
 • skriften "En fungerande idrott för alla"
 • utbildningen "Idrott och NPF för idrottsledare"
 • ishockeyförbundets material om NPF
 • deltagarkortet ”Tips till min tränare”
 • tips till fotbollstränare om NPF.

Idrott för alla - attention.se >

Idrottstimmen

På Aktivis idrottstimmen finns det möjlighet att träna, löpning, intervaller, styrketräning i olika former, boxning, musikgympa och massa roliga lekar. De vänder sig till rörelseintresserade barn, unga och vuxna med behov av särskilt stöd.
Idrottstimmen - aktivis.se >

Motorik- och träningscenter

Motorik- och träningscenter är ett träningsteam för barn och vuxna med rörelsenedsättning. Centret har också specialiserade team med fokus på handfunktion och motoriska ät- och sväljsvårigheter (dysfagi).

Barn och ungdomar remitteras från Habilitering & Hälsas olika habiliteringscenter för en träningsperiod, med efterföljande träning som kan pågå upp till sex månader.

Du som är vuxen kan själv ansöka om en träningsperiod. En sjukgymnast/ fysioterapeut lägger upp träningen. Träningen kan bestå av en kortare behandling, en intensiv träningsperiod eller gruppträning. Efter det kan du fortsätta att träna i träningscentrets lokaler upp till ett år.
Motorik & träningscenter - habilitering.se >

NoFall​

NoFall är ett hjälpmedel vid skridskoåkning för dig som har balanssvårigheter. Du bär en sele där lina löper i en skena i taket. Det ökar din stabilitet, trygghet och frihet utan att du behöver riskera fallskador. NoFall finns i Stora Mossens och Husby ishall.
nofall.se >

Paracricket

Stockholm Cricket Club arrangerar paracricket för barn och unga med funktionsvariationer.
stockholmcricket.se >

RG Aktiv Rehabilitering​

RG Aktiv Rehabilitering (RG) är en ideell förening som arbetar för att inspirera personer med fysiska funktionsnedsättningar till ett självständigt och aktivt liv.

Rehabträning i Stockholm

RG:s träning på Bosön riktar sig till dig som går eller sitter i rullstol och exempelvis har ryggmärgsskada, benamputation, MS eller polio. Du kan prova olika idrotter, friluftsliv, kondition, rörlighet, balans, styrka och teknik. Träningen bedrivs både på dag- och kvällstid. RGs instruktörer är fysioterapeuter och rehabinstruktörer.
Rehabträning i Stockholm - rgaktivrehab.se >

RG lär ut grunderna i kajakpaddling med erfarna ledare och anpassad utrustning. De anordnar även skridskoträning med skridskokälke eller stående åkning för personer med fysisk funktionsnedsättning. Kajakpaddling och skridskoträning finns på flera orter i Sverige.
Kajak - rgaktivrehab.se >
Skridskokälke - rgaktivrehab.se >

Skota Hem

Stiftelsen Skota Hem är en organisation i Saltsjöbaden som arrangerar segling för personer med funktionsnedsättning.
skotahem.se >

Special Olympics​

Special Olympics tävlingar är främst inriktade på bredd- och motionsidrott för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) som är aktiva i en idrottsförening.
specialolympics.se >

Stockholms stad

Stockholms stads sim- och idrottshallar har olika aktiviteter för dig som har en funktionsnedsättning, till exempel dans, vattengympa, sittgympa och styrkekurs. 
Motionskurser - stockholm.se >

Utegym

I Stockholm finns många utegym. Utegymmen är alltid öppna och gratis att använda.
Hitta utegym - motionera.stockholm >

Svenska Parasportförbundet

​Svenska Parasportförbundet är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) inom 18 olika idrotter. 
parasport.nu >
Idrotter - parasport.se >

ParaMe

ParaMe är en webbplats som ger tips om parasport och träning för personer med funktionsnedsättning i Sverige.
para-me.se > 

Uthyrning av idrotts- och fritidshjälpmedel

 Några av deras distriktsförbund har uthyrning av idrotts- och fritidshjälpmedel.

Parasport Stockholm

Parasport Stockholm är ett specialdistriktsförbund anslutet till Svenska Parasportförbundet med cirka 60 olika föreningar. 

Parasport Stockholm är också ett kompetensstöd för hela idrotten, när det gäller idrott för personer med funktionsnedsättning. De ge även vägledning till personer med funktionsnedsättning, så att de kan hitta till en idrottsförening.
Parasport Stockholms - parasport.se >
Föreningar - parasport.se >

Paratennis 

Tennis Stokcholm har information om paratennis. 
Paratennis - tennisstockholm.se>

Tillgängliga sim- och idrotthallar

Beckomberga sim- och idrottshall

Beckomberga sim- och idrottshall är Stockholms centrum för parasport och har god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Beckomberga sim- och idrottshall har:

 • anpassat gym som endast är till för personer med funktionsnedsättning
 • 25-metersbassäng med vattentemperatur på 31-32 grader
 • terapibassäng (höj- och sänkbar) med vattentemperatur på 32-34 grader
 • bubbelpool med vattentemperatur på 35-36 grader
 • lift i och ur bassängerna
 • anpassade omklädningsrum
 • idrottshall.

Beckomberga sim- och idrottshall - stockholm.se >

Stockholms stads simhallar

Simhallarna - stockholm.se >

Stora Sköndals friluftscenter och utomhusbad

Stora Sköndals friluftscenter och bad är till för dig som har någon form av funktionsnedsättning och behöver extra hjälpmedel som till exempel lift.
Stora Sköndals handikappbad - stockholm.se >

Svedmyrabadet​

Svedmyrabadet har en tempererad bassäng för bad, vattenträning och rekreation. Du kan träna själv i gymmet, bassängen, delta i qigong eller vattengymnastik. Badet har lift och en massör. 
svedmyrabadet.se >

Badkläder

Badkläder för personer med inkontinens förskrivs av barnmorska, distriktssköterska, gynekolog, urolog eller uroterapeut. 
Badkläder - vardgivarguiden.se >

Totalskidskolan

Totalskidskolan är en skidskola i Åre för personer med funktionsnedsättning. Skidskolan erbjuder skidåkning med sitski, biski, skicart och stående åkning. 
totalskidskolan.se >

Senast ändrad 2021-09-24

Informationsansvarig: Pia Jakobsson