Information på webben för barn med funktionsnedsättning

Det finns informationsmaterial och appar för barn som har kontakt med hälso- och sjukvården eller socialtjänsten.

Animerade filmer med Alex

Animerade filmer med Alex är informationsfilmer för barn och unga om när Alex besöker socialtjänsten, BUP, Första linjen, om skola och psykisk hälsa. Filmerna finns med eller utan text, på andra språk, samt med syn- och teckentolkning. 
Animerade filmer med Alex - uppdragpsykiskhalsa.se

Att vistas på sjukhus med flerfunktionsnedsättning​

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har gjort en guide för barn och unga med flerfunktionsnedsättning som ska vistas på sjukhus. Den innehåller 15 frågor och svar med saker som kan vara bra att veta och tänka på före sjukhusvistelsen. De finns även en checklista inför vistelsen på sjukhuset. 
Att vistas på sjukhus med flerfunktionsnedsättning - anhoriga.se

Bildspel om undersökning och behandling på Sachsska

Sachsska barn- och ungdomssjukhuset har gjort ett bildspel där de visar hur deras undersökningar och behandlingarna går till. 
Bildspel - sodersjukhuset.se

BRON

BRON är en informationsapp för barn, föräldrar och anhöriga som vårdas på barnneurologen, barnneurokirurgen, barnortopeden, barnreumatologen och för barn med ögonsjukdomar. 
BRON - karolinska.se

Epilepsiwebben​​

Epilepsiwebben vänder sig till tonåringar som har epilepsi. Där finns information om epilepsi och svar på olika frågor, exempelvis om man kan ta körkort, äta p-piller och vilket stöd samhället kan ge. Det går också att läsa om hur hjärnan fungerar och hur olika undersökningar går till.
Epilepsiwebben.se

Filmer om insatser från Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatrisk (BUP) har gjort filmer där de visar vilka olika insatser de har. Det kan vara till exempel samtalsbehandling, familjesamtal och utredning.
Filmer om insatser – bup.se

Koll på soc

"Koll på soc" är en webbsida om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Där finns bland annat information om vad socialtjänsten gör, tips inför möten och hjälp för dig som vill ta kontakt med dem.

Till sajten hör också en Youtube-kanal med filmer om socialtjänsten.
kollpasoc.se
Koll på soc - youtube.com

Mottagning Barnhörselhabilitering Rosenlund

Mottagning Barnhörselhabilitering har på sin webbplats en liten fågel som heter Habrovinken som visar runt barnen på deras mottagning.
Habrovinken - karolinska.se

Narkoswebben

På Narkoswebben kan barn lära sig mer om kroppen och hur den fungerar, hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.
Narkoswebben.se

Opratat

Opratat.se handlar om tankar och känslor som inte pratas om i familjer med barn mellan fyra och tolv år med funktionsnedsättning. Där finns filmer om det opratade bland barn, syskon, föräldrar och mor- och farföräldrar samt berättelser om hur man kan göra för att prata med varandra. 
Opratat - anhoriga.se

Underlätta för personer med autism i möten med socialtjänsten

Socialstyrelsen har skrivit en folder med råd som kan hjälpa socialtjänstens personal i möter med personer med autism som har kognitiva svårigheter, sjukdom eller stress.
Underlätta för personer med autism i möten med socialtjänsten - socialstyrelsen.se (pdf)

Undra

Följ med på en spännande upptäcktsfärd tillsammans med superhjälten Undra och gör ett besök på habiliteringen bland mekaniska hästar, känslokort och färgglada såpbubblor. Undra är en liten superhjälte som Habilitering & Hälsa i Stockholm har tagit fram.
Undra - habilitering.se

Ung Dialog

Riksförbundet Attentions arvsfondsprojekt “Ung Dialog”. Projektet ska arbeta för att placerade barn och ungdomar med NPF ska bli mer delaktiga, få ett ökat inflytande och bättre livskvalité när de vårdas utanför hemmet.
Ung Dialog - attention.se

Ung och asperger

Ung och asperger är en webbsida som vänder sig till personer som är 16-25 år, bor i Stockholms län och har en diagnos inom autismspektrumet.
Ungochasperger.se

Våga vara vuxen

Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) är en samarbetsorganisation för 13 organisationer verksamma inom psykisk hälsa området. De har gjort ett informationsmaterial som ger tips från ungdomar med egen erfarenhet av ohälsa om hur du som är vuxen kan tala med unga personer som har det jobbigt.
Våga vara vuxen - nsph.se (pdf)

Senast ändrad 2024-01-25

Informationsansvarig: Pia Jakobsson