- Barn eller syskon som närstående
- Barns rättigheter
- Boende och bostadsanpassning
- Broschyrer om samhällets stöd
- Fritid, kultur och motion
- Föreningar och intresseorganisationer
- Förskola och skola
- Hjälpmedel
- Hälso-, sjuk- och tandvård
- Information för barn
- Nyanlända
- Resa med barn med funktionsnedsättning
- Stöd i vardagen
- Tolk, kognitivt stöd och kommunikationsstöd
- Webbkurser om samhällets stöd
- Barn
- Information för barn
- Befintlig sida: Böcker för barn med funktionsnedsättning
Böcker för barn med funktionsnedsättning
På biblioteket på Habiliteringens resurscenter hittar du böcker att låna som handlar om barn eller syskon som närstående. Biblioteket är specialiserat på funktionsnedsättningar.
Bibliotek - habilitering.se
- Coola olikheter av Malin Roca Ahlgren. (Kikkuli förlag, 2019)
Bilderbok. I en förskoleklass finns många olika personligheter. Någon har besvär med att komma i tid eller får kraftiga känsloutbrott. En annan har svårt att sitta stilla och bara lyssna, medan en del är mer beroende av att inte något i rutinerna ändras. Här finns de som vill sitta för sig själva eller i ett hörn för att känna sig trygga. - Della och fjärilsdansen av Malin Roca Ahlgren & Jessica Stigsdotter Axberg. (MrsHyper, 2024).
Text på svenska med tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) om Della som har blivit äldre och går nu på lågstadiet. I bilderboken ”Della har DLD, vad e det?” går Della i förskolan. Hon tycker fortfarande om insekter och bollar. Della har DLD, eller språkstörning som det också heter. - Funkisfamiljen av Anna Pella. (Libris bokförlag, 2018-2022).
5 delar har nu kommit i barnboksserien om Funkisfamiljen, som tar upp syskons tankar om framtiden. Att växa upp i en familj där ett syskon har en funktionsnedsättning kan vara annorlunda på många sätt. Som syskon tvingas man ofta fundera över livets stora frågor redan som liten. Funkisfamiljen är en barnboksserie för barn 6-9 år om barns tankar om livets stora frågor. - Heja speciell! av Cecilia Rihs, Johanna Arpiainen. (Olika, 2024)
Ett gäng där alla är speciella! Möt fyra idrottare i parasport. - Kajsas kluriga kaos avLotta Lundh och Nils Melander. (Funkibator förlag, 2021)
Häng med Kajsa i hennes kluriga kaos! Så kan det vara när man har något som kallas ADHD. Då kan man ha mycket som rör sig i huvudet och när allt vill ut på en och samma gång, blir det lätt kaos. - Liams värld av Cecilia Poulsen. (BoD, 2024).
En barnbok om att vara barn med autism, om att se världen på ett helt eget sätt. Man får följa Liams utveckling och se hur han tar sig an både utmaningar och äventyr. I denna bok skildras den vardag som barn med NPF diagnos och dess familjer lever i. - Lola och jag av Chiara Valentina Segré, Paolo. (Nypon förlag, 2019)
En barnbok om Lola som är blind och har ledarhunden vid sin sida. - Melles lillasyster har adhd av Pernilla Enbom, Hanna Ingvarsson. (Idus Förlag, 2022)
Trots att Melle är van vid Moas utbrott så tycker hon att det är jobbigt. Det är tur att Moa är rolig också, annars skulle Melle inte vilja vara Moas storasyster. Hur är det egentligen att ha ett syskon med adhd? - Min kompis har…serien av Jessica Stigsdotter Axberg. (MrsHyper, 2020).
Illustrerade barnböcker om Downs syndrom, IF, språkstörning, autism, adhd, cp och dcd. - Rut och oljuden av Jenny Fröjdlund. (Funkibator förlag, 2019)
Idag ska Rut och farmor på tivoli och åka berg- och dalbana. Klirr, brak, bom, dån. Ja, till och med ett knastrande knäckebröd kan störa Rut som hör allt. - Titta och lär - autism och adhd av Pia Hammargren och Stefan Johansson. (Funkibator förlag, 2023)
En Titta och Lär-bok i pekboksstil, med bilder och rubriker som har tema av autism och ADHD. - Titta och lär - elrullstol av Braulio Gutiérrez, Victoria Sarria, text av Pia Hammargren och Stefan Johansson. (Funkibator förlag, 2023)
En Titta och Lär-bok i pekboksstil, med bilder och rubriker som visar livssituationer för ett barn som använder elrullstol. Ofta är rörelsenedsättningen mer omfattande, vilket även visar sig i typen av hjälpmedel som används. - Titta och lär - funkis av Anna Hultman. (Funkibator förlag, 2022)
Till det yttre ser Titta och lär - Funkis ut som en traditionell pekbok med bilder och beteckningar på saker och ting, men i stället för saker som lampa, nalle och stol finns även ståskal, ögonstyrning och hörapparat. Det finns också bilder på som att andas med trach, prata med tecken, med bilder och att äta med sond, dvs sådant som kan vara vanligt förekommande hos funkisfamiljer. - Titta och lär - parasport av Braulio Gutiérrez, Victoria Sarria, text av Pia Hammargren och Stefan Johansson. (Funkibator förlag, 2023)
En Titta och Lär-bok i pekboksstil, med bilder och rubriker som visar parasporter. Att kunna utöva idrotter på alternativa sätt och med hjälpmedel gör att alla kan vara med på sina villkor. Ta del av idrotter för personer med nedsättning inom rörelse, syn och hörsel. - Titta och lär - rörelsenedsättning av Pia Hammargren och Stefan Johansson. (Funkibator förlag, 2023)
En Titta och Lär-bok i pekboksstil, med bilder och rubriker som har tema av rörelsenedsättning. Hjälpmedlet visas på ena sidan och dess användning på den andra. Stor igenkänning för barn i aktuell situation och boken ger också kunskap och medvetenhet för omgivande barn. I slutet av boken finns en fyllig handledning som stöd för vuxna i samtal med barn. - Turbofart! av Alice Grimm Larsson, Johanna Zverzina (Olika, 2024)
Plötsligt vill alla åka i Agnes permobil. Men hur ska de få plats? En barnbok om vänskap, oro och glädje. Skriven av Alice Grimm Larsson, som själv har CP och använder sin permobil varje dag. I boken finns också ett uppslag som beskriver vad CP är, så att alla barn och vuxna kan lära sig mer.