- Bostad
- Broschyrer om samhällets stöd
- Ekonomiskt stöd och bidrag
- Fritid, kultur och motion
- Föreningar och intresseorganisationer
- Hjälpmedel
- Hälso-, sjuk- och tandvård
- Nyanlända
- Resa med funktionsnedsättning
- Stöd i arbetslivet
- Stöd i vardagen
- Tolk, kognitivt stöd och kommunikationsstöd
- Vuxenutbildning
- Våld och brott
- Webbkurser om samhällets stöd
- Vuxna
- Våld och brott
- Befintlig sida: Stöd att prata om våld och brott
Stöd att prata om våld och brott
Det finns flera organisationer som du kan få stöd av om du har utsatts för våld och brott.
Hitta på sidan
Bilder som stöd i samtal om våld
Dart i Västra Götalandsregionen har gjort material med enkel text och bilder för att ha förebyggande samtal om våld, kunna reda ut när man misstänker att någon blivit utsatt för våld eller kränkning.
Samtal om våld – vgregion.se
Dags att prata om
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har som uppdrag att stödja arbetet med barn i utsatta livssituationer och har skapat en webbplats med fokus att få människor att prata om våld mot barn.
Dagsattprataom.se
Frågor om våld i nära relationer
Habilitering & Hälsa har tagit fram två rollspelsfilmer om hur man kan ställa frågor om våld i nära relationer till vuxna och till barn med funktionsnedsättning.
Vuxna: Fråga om våld i nära relationer – vimeo.com
Barn: Fråga om våld i nära relationer – vimeo.com
Heva
Heva är ett bedömningsstöd för socialsekreterare som utreder barn som är eller kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Heva – socialstyrelsen.se
Kurser och filmer om våld i nära relationer
Myndigheten för delaktighet (MFD) är en statlig myndighet som arbetar för att alla människor oavsett funktionsförmåga ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället. De har tagit fram webbkurser som ett stöd i arbetet mot våld i nära relationer och filmer om att förebygga och upptäcka våldsutsatthet och att stödja våldsutsatta.
- Vad alla bör veta om våld
- Att leda arbetet mot våld – för dig som arbetar som chef eller strateg på en kommun och ansvarar för arbetet med våld i nära relationer.
- Att agera mot våld i vardagen – för dig som i en kommun arbetar med insatser och myndighetsutövning kring våld i nära relationer.
- Att förebygga och bekämpa våld - för dig som arbetar på en statlig myndighet och vill veta hur arbetet mot våld kan inkludera personer med funktionsnedsättning.
- Motverka särskild utsatthet.
Kurser om våld i nära relatione – mfd.se
Filmer om våld – mfd.se
Machofabriken
Machofabriken är ett verktyg för dig som arbetar för jämställdhet och mot våld bland ungdomar i åldrarna 13–25. Verktyget består av filmer, övningar och samtalsunderlag. Ämnen som tas upp är till exempel vänskap, relationer, sexuella trakasserier, samtycke, våld och ungas utsatthet på nätet.
machofabriken.se
Origo Stockholm
Origo är ett resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld i Stockholms län. De ger stöd och råd till dig som är 13–26 år när du till exempel känner dig kontrollerad av din familj och släkt, om du måste ha koll på dina syskon eller är orolig över din framtid och utsätts för press.
Yrkesverksamma kan också ringa dem.
Origo – etjanster.stockholm.se
RFSL
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (RFSL) är en ideell organisation och de arbetar för en jämlik värld där alla hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras.
RFSL har en stödmottagning för hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld.
rfsl.se
Stödmottagning - rfsl.se
Stödlinjen för män
Stödlinjen för män är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot och våld i nära relation eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma är kan ringa till dem.
Stodlinjenforman.se
Ungarelationer.se
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.
ungarelationer.se
Välj att sluta
"Välj att sluta" är en stödlinje som riktar sig till dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Du som har blivit utsatt för våld eller är yrkesverksam kan även vända dig till stödlinjen.
valjattsluta.se
Våga förstå!
"Våga förstå!" är ett kommunikationsverktyg som innehåller symboler som hjälper personer som utsatts för olika slags övergrepp att sätta ord på sina känslor och berätta vad som har hänt.
Våga förstå – hedersfortryck.se