- Bostad
- Broschyrer om samhällets stöd
- Ekonomiskt stöd och bidrag
- Fritid, kultur och motion
- Föreningar och intresseorganisationer
- Hjälpmedel
- Hälso-, sjuk- och tandvård
- Information för nyanlända
- Resa med funktionsnedsättning
- Stöd i arbetslivet
- Stöd i vardagen
- Tolk och kommunikationsstöd
- Vuxenutbildning
- Vuxna
- Hälso-, sjuk- och tandvård
- Befintlig sida: Sexualitet
Sexualitet
Om du har ett beroende eller missbruk kan du kontakta din husläkare eller en beroendemottagning. Du kan också få hjälp via olika hjälplinjer.
Information om sexualitet för vuxna
Stockholms mansmottagning
Stockholms mansmottagning är en sex- och samlevnadsmottagning för män och för dem som identifierar sig som män. Du kan komma till Stockholms mansmottagning om du fyllt 20 år och bor i Stockholms län. Personalen består av sjuksköterskor, läkare, kurator, sexolog och psykolog som har erfarenhet av och kunskap om att möta personer med olika funktionsnedsättningar.
Du kan få hjälp med provtagning och undersökning för könssjukdomar. Du kan även få hjälp och stöd vid sexuella svårigheter.
stockholmsmansmottagning.se >
Information om sexualitet för alla åldrar
Böcker, filmer och material om sexualitet
Böcker och filmer som handlar om sexualitet kan du bland annat låna på biblioteket på Habiliteringens resurscenter, som är öppet för alla. Biblioteket är specialiserat på funktionsnedsättningar.
Bibliotek - habilitering.se >
Några exempel:
Böcker och material
- Alla får ligga
- Gå eller rulla – alla vill knulla!
- Hemligheter kända av många
- Hur gör man kärlek? Sexhjälpreda för funktionshindrade ungdomar
- Mitt nakna jag
- Sex, kärlek och Aspergers syndrom
- The autism spectrum guide to sexuality and relationships
- The ultimate guide to sex and disability
- Världens viktigaste bok
- Fördom & Stolthet
- Hur gör man?
- Så funkar sex
Filmer
- Får jag lov?
- Lama lemmar och torra trosor
- Onaniteknik för kvinnor och män
Rullstol och sexualitet
Sveriges radio har gjort en kortdokumentär i programmet Tendens som handlar om sex och sexualitet för personer som använder rullstol.
Tendens - sverigesradio.se >
Sexbyrån
Sexbyrån är en serie som UR Skola har gjort. Serien handlar om kroppen, kärlek, relationer och sex och den vänder sig till i elever i särskolans högstadium och gymnasium.
Sexbyrån - urskola.se >
Sex i rörelse
Sex i rörelse är ett projekt riktar sig i till personer mellan 15-32 som har en funktionsvariation som går utanför normen. De har spelat in kortfilmer och skrivit texter som skildrar sex och relationer.
sexirorelse.se >
Mottagningar
Sex- och samlevnadsrådgivning
Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig om du har frågor om sex, sexualitet, könsidentitet, preventivmedel och graviditet. Det kan vara barnmorskemottagning, husläkarmottagning/vårdcentral, mansmottagning och sex- och samlevnadsmottagning (Sesam).
Sex- och samlevnadsrådgivning - 1177.se >
Akutmottagning för våldtagna
Akutmottagningen för våldtagna är bemannad dygnet runt med personal som är särskilt utbildad för att ta emot alla som utsatts för sexuella övergrepp. Till mottagningen är du välkommen upp till en månad efter övergreppet. På mottagningen arbetar barnmorskor/sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, kuratorer, psykologer och läkarsekreterare.
Akutmottagning för våldtagna - sodersjukhuset.se >
ANOVA
ANOVA utreder och behandlar män, kvinnor och par med sexualmedicinska problem och manliga fortplantningsfunktioner som barnlöshet, steriliseringsuppföljning, potensproblem.
ANOVA >
BOSSE Råd, stöd och kunskapscenter
BOSSE Råd, Stöd & Kunskapscenter vänder sig till dig som har en funktionsnedsättning, har fyllt 16 år och bor i Stockholms län. Funktionsnedsättningen kan vara ett rörelsehinder i kombination med andra funktionsnedsättningar, till exempel syn- eller hörselskador, tal- eller minnessvårigheter. Det kan också vara en förvärvad hjärnskada eller epilepsi.
BOSSE har individuell rådgivning, gruppverksamhet, kognitiv beteendeterapi, anhörigstöd, föreläsningar samt utbildning och handledning för personliga assistenter.
Stefan Balogh, leg.arbetsterapeut och sexolog arbetar på BOSSE. Han möter personer med fysisk funktionsnedsättning och deras utmaningar inom sexuell hälsa samt personal.
BOSSE - bosse-kunskapscenter.se >
Gynekologimottagningar
Du kan själv välja vilken gynekologisk mottagning som du vill gå till. Alla mottagningar undersöker, behandlingar och ger uppföljningar av gynekologiska sjukdomar och besvär.
Tillgängliga gynekologimottagningar för fysiska funktionsnedsättningar som har lyft:
- Akutmottagning gynekologi på Danderyds sjukhus.
- Aleris gynekologimottagning på Sabbatsberg
- Gynekologisk mottagning på Karoliska universitetssjukhuset i Solna
- Gynekologisk mottagning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
- Gynekologisk akutmottagning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Gynekologimottagningar – 1177.se >
Rehab Station Stockholm och Spinaliskliniken
Rehab Station Stockholm bedriver medicinsk rehabilitering för personer med ryggmärgsskador, ortopediska skador, stroke, multipel skleros och allmän neurologi.
Kurator och sexualrådgivare ge stöd till sexuell hälsa.
Rehab Station Stockholm - rehabstation.se >
Ungdomsmottagning
Ungdomsmottagningar vänder sig till alla som är 12-23 år. Där arbetar barnmorskor, kuratorer och läkare. Du kan antingen boka tid till en ungdomsmottagning eller komma på någon av deras drop-in-tider. Besöken är kostnadsfria.
Du kan få hjälp med preventivmedel, göra graviditetstest, testa dig för könssjukdomar och få rådgivning om kropp och sexualitet. Du kan även prata med en kurator när det gäller frågor som stress, nedstämdhet, sex, sexualitet, relationer och identitet.
ungdomsmottagningar.sll.se >
Skärholmens ungdomsmottagning
På Skärholmens ungdomsmottagning finns en barnmorska med viss teckenspråkig kompetens. Lokalen är även anpassad för dig med fysiska funktionsnedsättningar med patientlyft bland annat.
Skärholmens ungdomsmottagning - ungdomsmottagningar.sll.se >
Sexualitet på webben
Bra bemötande av HBTQ-personer
”Bra bemötande av HBTQ-personer” är en handbok som är framtagen av RFSL Stockholm på uppdrag av Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län. Handboken är till för dig som arbetar med människor inom vården eller social omsorg.
Bra bemötande av HBTQ-personer - uppdragpsykiskhalsa.se >
Frågachans.nu
Frågachans.nu är en webbplats för ungdomar som handlar om samlevnad, sexualitet, pubertet och relationer.
fragachans.nu >
Habilitering.se
På webbplatsen habilitering.se finns information om sexualitet och olika funktionsnedsättningar som förvärvad hjänskada, autismspektrumdiagnos och intellektuell funktionsnedsättning.
Sexualitet - habilitering.se >
Familj och relationer vid förvärvad hjärnskada - habilitering.se >
Sexualitet vid intellektuell funktionsnedsättning - habilitering.se >
Relationer och kärlek - autismforum.se >
HBTQ-hänget
Hbtq-hänget är för dig som är intresserad av hbtq-frågor, är över 18 år och som går på gymnasiesärskola, bor i gruppbostad, servicebostad eller jobbar på daglig verksamhet.
HBTQ-hänget - rfslstockholm.se >
Paramedico
Paramedico säljer hjälpmedel till dig som behöver hjälp för att kunna utöva din sexualitet. Företaget vänder sig både till privatpersoner och yrkesverksamma.
paramedico.se >
Privatliv
Privatliv är en app som handlar om kroppen, känslor, relationer och sex.
mittprivatliv.se >
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, trans- och queerpersoners rättigheter
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) är en ideell organisation som arbetar för att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer som för alla andra i samhället.
rfsl.se >
Riksförbundet för sexuell upplysning
Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik.
Sexualitet och funktionsnedsättningar - rfsu.se >
Sexleksaker som funkar
Frida Ingha recenserar sexleksaker. Hon är dövblindhet och flera neurologiska funktionsvariationer som symtom på den genetiska sjukdomen PHARC.
Sexleksaker som funkar - ettgottliv.com >
Så funkar sex
Så funkar sex är en webbplats där du kan lära dig mer om sex och samlevnad. Där går att läsa om hur kärlek känns, vad en transperson är och om att vara homosexuell. Du kan även ställa frågor om sex.
safunkarsex.se >
Transformering.se
Transformering.se har samlat information om att vara trans och om könsbekräftande vård. Informationen handlar till exempel om könsutredning och hur en sådan utredning går till. Det finns också en lista med kontaktuppgifter till utredningsteam. Du kan även mejla frågor om trans, könsidentitet, vård och relationer.
Transformering.se >
UMO
UMO är en webbplats för alla som är 13-25 år. Där kan du få kunskap och ställa frågor om kropp, sexualitet, relationer, psykisk hälsa, alkohol, droger och självkänsla.
UMO-podden pratar om sex, kroppen, kärlek, vänskap, att må dåligt och att känna sig utanför.
UMO.se har spelat i några filmer som handlar hur ett besöka på ungdomsmottagning kan vara. Filmerna finns på svenska, engelska, tigrinska, somaliska, dari och arabiska.
umo.se >
Funktionsnedsättning - umo.se >
UMOpodden - umo.se >
Besök på en ungdomsmottagning - umo.se >
Youmo
Youmu är en webbplats för dig mellan 13 och 20 år med information på flera språk och lättläst svenska om kroppen, sex och hälsa, jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.
Youmo i praktiken är en skrift för dig som möter unga nyanlända i ditt yrke eller privat. Den tar upp ämnen som sajten youmo.se skriver om, till exempel hälsa, sexualitet och jämställdhet.
youmo.se >
Youmo i praktiken - mucf.se (pdf) >